Forumi im
 
ForumPortalRegjistrohuidentifikimi

Share
 

 Pjesa II e Fjalorit Informatik

Shko poshtė 
AutoriMesazh
Admin
Admin


Number of posts : 456
Registration date : 15/03/2008

Pjesa II e Fjalorit Informatik Empty
MesazhTitulli: Pjesa II e Fjalorit Informatik   Pjesa II e Fjalorit Informatik Icon_minitimeWed Mar 26, 2008 4:48 pm

Darwin / Shqip: Darwin / Nofka p?r Mac OS X. Kerneli i Darwin ?sht? i p?rb?r? nga kerneli i Mac OS X, BSD librarit? dhe BSD mjedisi p?r komanda. Darwin ?sht? Open Source. .

database / Shqip: baza e sh?nimeve / Baza e sh?nimeve ?sht? nj? grumbull i informatave t? organizuara n? m?nyr? t? till? q? nj? program kompjuterik mund t? zgjedh? pjes?t e k?rkuara t? sh?nimeve. Bazat e sh?nimeve tradicionale ishin t? organizuara n? fusha,... .

DBFS / Shqip: DBFS / DataBase File System ?sht? sistem i skedave q? bazohet n? konceptin e baz?s s? sh?nimeve. Ky SS nuk ka vende t? ruajtj?s s? skedave. N? vend t? direktoriumeve DBFS p?rdor "keywords". Zbatimi i DBFS ?sht? si shtres? mbi SS hierarkik e cila mban refere... .

DBMS / Shqip: DBMS / DBMS ?sht? shkurtes? p?r Database Management System. Kjo ?sht? nj? mbledhje e programeve q? lejojn? vendosj?n, ndryshimin dhe leximin e sh?nimeve nga baza e sh?nimeve (database). DBMS ofron nj? lidhje mes baz?s s? sh?nimeve dhe n?nkupton m?nyr?n e or... .

DFA / Shqip: DFA / DFA ?sht? shkurtes? p?r "Deterministic Finite Automaton" apo "Deterministic Finite State Machine" ?sht? makin? e gjendjeve t? kufizuara (FSM) ku prej secil?s gjendje, ekziston nj? tranzicon p?r simbol unik q? dallon nga NFA ku p?r t? njejtin simbol ... .

DHCP / Shqip: DHCP / Dynamic Host Configuration Protocol eshte protokol qe automatikisht i konfiguron paisjet ne rrjete. Nepermjet DHCP / se paisjet konfigurohen me parametra si IP / a, Default Gateway, DNS Serverat, etj.... .

DLL / Shqip: DLL / DLL ?sht? shkurtesa p?r Dynamic Link Library. DLL paraqet nj? skedar n? Windows sistemet, ku ky p?rmban? funksione t? ndryshme t? cilat jan? t? parpara p?r t? kryer operacione t? ndryshme. Pra, funksionet t? cilat gjenden n? DLL skedar?t,... .

DNA / Shqip: ADN / ADN apo Acidi Dezoksi Ribonukleik (Ang: Deoxyribonucleic Acid apo shkurt DNA) ?sht? material nd?rtimor i gjitha krijesave t? gjalla dhe disa virus?ve n? Tok?. ADN p?rmban informatat mbi sintetizimin e proteineve dhe replikim.... .

DNS / Shqip: DNS / Shkurtes? p?r Domain Name Server - servis n? internet i cili b?n sh?ndrimin e emrit t? makin?s (hostname) n? IP adres?. DNS p?rdor? baz?n e sh?nimeve ku ndodhen emrat e makinave dhe IP / t? korresponduese.... .

DRAM / Shqip: DRAM / Shkurtes? p?r Dynamic Random Access Memory. DRAM ?sht? tip i memories i nd?rtuar nga kondensator?t dhe ne k?t? m?nyr? freskohet shum? shpejt? p?r dallim nga SRAM. Kjo e b?n k?t? m? t? ngadalsh?m dhe nj?koh?sisht ?sht? m? i lir? sesa SRA... .

DUNDI / Shqip: DUNDI / DUNDI ?sht? P2P sistem p?r lokalizimin e dyerve (Ang: gateway) t? internetit p?r sh?rbime t? telefonis?. Ky sistem ?sht? t?r?sisht i decentralizuar dhe i distribuar. DUNDI zbatohet n? VoIP. .

dynamic / Shqip: dinamik (I) / N? kuptimin e gjer? dinamik n?nkupton di?ka q? ?sht? e ndryshushme dhe aktive. N? shum? shkenca di?ka ?sht? dinamike kur ndryshon.(II) / N? kompjuterik? dinamike n?nkupton t? menj?hershme dhe di?ka q? ndodh? nj?koh?sisht?.... .

E
EBNF / Shqip: EBNF / EBNF ?sht? shkurtes? p?r >a href= / ?menu=definicionet&def=Extended Backus-Naur form" class=def_link>Extended Backus-Naur form. EBNF ?sht? metasintakse e rrjedhur nga BNF p?r t? paraqitur nj? gramatik? t? caktuar. Kjo form? dallon nga BNF me futjen e disa simboleve speciale. P.... .
F

FAT / Shqip: FAT // Shkurtes? p?r File Allocation Table. ?sht? tabele q? nj? sistem operativ e p?rdor n? hard disk apo floppy disk, p?r t? treguar se n? cilen pjes? t? diskut jan? t? ruajtura skedat apo direktoriumet e krijuar.... .

FAT16 / Shqip: FAT16 // FAT 16 bit p?r DOS dhe Windows. Madh?sia e cluster-?ve n? disk ndryshojn? prej 4 KB p?r disqet deri n? madh?si 127 MB, 8 KB p?r 511 MB, 16 KB p?r disqe 1 GB dhe 32 KB p?r disqe me kapacitet 2 GB. Kapaciteti i FAT16 ?sht? i kufizuar deri n? 2 GB.... .

FAT32 / Shqip: FAT32 // P?rmir?sim i FAT16. Ky FAT 32 bit-?sh lejon madh?si m? t? vogla se 4 KB. Kapaciteti i FAT32 ?sht? i kufizuar deri n? 8 GB. .

ibonacci numbers / Shqip: numrat e fibona?it // N? matematik? numrat e fibona?it prodhojn? varg ashtu q? ?do num?r ?sht? i barabart? me shum?n e dy numrave paraprak. K?ta numra e kan? marr? emrin n? baz? t? matematicientit italian Leonardo Pisano (Fibonacci) i cili i zbuloi.... .

file-system / Shqip: sistem-skedar // Metodat dhe strukturat e sh?nimeve t? cilat sistemi operativ i p?rdor p?r t'i p?rcjellur skedat n? disk apo particion. SS gjithashtu n?nkupton m?nyr?n se si skedat dhe particionet jan? t? organizuara n? disk.... .

Finger / Shqip: Finger // Sh?rbim i cili lejon lokalizimin e shfryt?zuesve n? rrjeta. Finger mund t? p?rdoret edhe p?r ndarje t? informatave jo-personale, por p?rdorimi m? i shpesht? ?sht? p?r t? v?rtetuar se a ekziston konto i ndonj? shfryt?zuesi n? ndonj? server.... .

Firefox / Shqip: Firefox // Shfletues i faqeve t? internetit nga Mozilla. FireFox ?sht? program vetekzistues q? p?rhapet falas. Ekziston p?r shum? platforma. .

FPGA / Shqip: FPGA // Shkurtes? p?r Field Programmable Gate Array. FPGA ?sht? pajisje(?ip) q? p?rmban komponente logjike dhe nd?rlidhje q? mund t? programohen. N? p?rgjithsi mund?sohet programimi p?r t? arritur funksionalitetin e dyerve logjike (psh.... .

fps / Shqip: fps (I) // Shkurtes? p?r Frames Per Second, zakonisht shkruhet me shkronja t? vogla. Fps n?nkupton sa informat? mund t? vendoset n? film, digjital dhe tradicional. ?do frame ?sht? nj? pamje pal?vizshme. Projektimi i frame-ave me shpejt?si t? madhe nj?ra pa... .

FSM / Shqip: FSM // FSM ?sht? shkurtes? p?r "Finite State Machine" apo "finite automaton". FSM ?sht? model p?r t? p?rshkruar apo paraqitur nj? proces t? llogaritjes. FSM ?sht? i p?rb?r? prej gjendjeve (Ang: states). Gjendjet jan? t? lidhura nj?ra me tjetr?n me tranzicio... .

FTP / Shqip: FTP // FTP (File Transfer Protocol) - Protokol shum? i p?rdorsh?m per transferin e skedar?ve prej nj? makine n? tjetr?n dhe anasjelltas. Lidhja realizohet n? mes t? ftp klientit n? nj? an? dhe ftp serverit n? an?n tjeter.... .

fullerene / Shqip: fulereni // Fulerenet jan? molekula t? p?rb?ra t?r?sisht nga Karboni (C). K?to molekula mund t? ken? form? sferike t? zbraz?t n? brend?si, elipsoide, tub?, unazore apo t? rrafsh?t. Fulerenet e fitojn? emrin nga arkitekti Richard Buckminster Fuller i cili ka shpi... .
__________________
G

gate / Shqip: dera/porti // Dera logjike ?sht? pajisje elektronike e p?rdorur n? nd?rtimin e qarqeve logjike. ?do der? ka hyrje dhe dalje. Gjendja e dajl?s caktohet nga vlera hyr?se dhe nga rregullat q? varen nga lloji i der?s logjike.... .

GB / Shqip: GB // GB ?sht? shkurtes? p?r GigaByte. Nj? GB i ka 1,024 MB. .

geek / Shqip: ditak // Geek ?sht? individ i pasionuar ndaj kompjuter?ve, teknologjis? dhe shkenc?s. Persona t? till? jan? t? aft? dhe dijetar n? njohurit? teknologjike. Zakonisht personat e till? nuk shfaqin interesim mbi aspektet e tjera t? jet?s por n? t? v?rtet (shum? r... .

GGSN / Shqip: GGSN // Shkurtesa p?r Gateway GPRS Support Node. Nyja e GPRS rrjetave q? sh?rben si hyrje (gateway) mobile patela mes SGSN dhe PDN-ve. GGSN lejon p?rdoruesve mobil t? lidhen p?r PDN-t?. Kjo nyje i mbart paketat nga SGSN dhe i sh?ndron n? formatin e caktuar P... .

GIS / Shqip: GIS // GIS ?sht? shkurtes? p?r Geographic Information System. GIS ?sht? sistem p?r ruajtjen, menaxhimin, integrimin, analizimin e t? dh?nave hapsinore dhe ve?orive t? saj. N? p?rgjithsi GIS ?sht? hart? e cila i jep mund?si q? p?rdoruesi t? sheh/analizoj? ed... .

Gmax / Shqip: Gmax // Gmax, program i krijuar nga Autodesk, p?rdoret p?r animime dhe 3d modelime. Ky program mund t? sharkohet nga webfaqja e Autodesk. Gmax ?sht? i bazuar nga programi i njohur 3D Studio Max dhe sh?rben m? shum? p?r krijimin e karakter?ve,... .

GNOME / Shqip: GNOME // Mjedis falas p?r sistem operativ Linux. GNOME ?sht? shkurtes? p?r GNU Network Object Model Environment. GNOME ?sht? pjes? e projektit GNU dhe si i till ?sht? open source. .

GNU / Shqip: GNU // GNU ?sht? shkurtes? p?rs?rit?se q? do t? thot "GNU's Not UNIX". GNU ?sht? sistem p?r krijimin e softuerit q? ?sht? i pajtuesh?m me UNIX. GNU ?sht? zhvilluar nga Free Software Foundation (FSF). Filozofia mbrapa GNU ?sht? krijimi i softuerit q? nuk ?sh... .

GPL / Shqip: GPL // Shkurtesa p?r GNU General Public License. Kjo licenc? ?sht? m? e p?rdorura p?r prodhime t? hapura (open-source). Sipas GPL ?dokush q? krijon softuer p?rmes prodhimeve open-source duhet t? l?shon prodhimet e derivuara falas dhe me kodin burimor n?n li... .

GPRS / Shqip: GPRS // GPRS ?sht? shkurtes? p?r General Packet Radio Service. Kjo ?sht? teknologji q? i lejon GSM rrjetave t? lidhen p?r internet. GPRS e plot?son GSM me protokole t? nevojshme p?r transmetim t? sh?nimeve n? shpejt?si prej 20 - 30 Kbps.... .

GPS / Shqip: GPS // Shkurtesa p?r Global Positioning System. Ky ?sht? sistem bot?ror p?r pozicionim i nd?rtuar nga 24 satelita n? orbit? rreth Tok?s. Lart?si e satelit?ve ?sht? rreth 19,300 km. P?r t? p?rdorur GPS nevojitet GPS pranuesi.... .

GUI / Shqip: GUI // GUI ?sht? shkurtes? p?r Graphical User Interface. GUI ?sht? nd?rmjet?suesi mes sistemit operativ dhe shfryt?zuesit. GUI ofron m?nyr?n grafike t? komunikimit me makin?n. GUI zakonisht p?rmban dritare dhe ikona t? cilat manipulohen me mi apo tastatur?.... .

H
h

andheld / Shqip: dor?mbajt?se // Pajisje elektronike t? cilat mund t? mbahen n? duar. Pajisje t? tilla dor?mbajt?se jan? telefonat mobil dhe PDA. Elektronika e sotme dor?mbajt?se ?sht? evoluar shum?. N? fillim k?to pajisje p?rdoreshin si organizator,... .

hardware-in-the-loop / Shqip: hardueri n? cik?l // Simulimi hardware-in-the-loop ?sht? i parashikuar p?r sisteme t? nd?rlikuara elektronike t? cilat k?rkojn? kontroll? dhe sakt?si t? nivelit t? lart?. Sistemet e tilla t? mbyllura si automjetet, satelitat,... .

hash / Shqip: hash // (I)Funksionet per "hash" - jan? algoritme q? konvertojn? nj? hyrje (psh. string) t? nj? domeni m? t? gjer? n? nj? dalje (psh. int) me shtrirje m? t? vog?l. Pasi q? shtrirja e daljeve ?sht? zakonisht m? e vog?l,... .

heap / Shqip: heap // (I) N? shkencat kompjuterike, "heap" ?sht? struktur? e t? dh?nave (Ang: data structure) gjer?sisht tip i pem?s (Ang: tree), i cili duhet t? plot?soj? kushtin ashtu q? ?do nyj? (Ang: node) duhet t? ket? vler? m? t? madhe (apo me e vog?l var?sisht nga... .

HomeRF / Shqip: HomeRF // Speficikimi p?r komunikimin patela mes kompjuter?ve dhe pajisjeve t? ndryshme n? hap?sira t? vogla. HomeRF mund t? p?rdoret deri n? distanca prej 45 m dhe p?rdor Shared Wireless Access Protocol (SWAP).... .

HP-UX / Shqip: HP-UX // HP-UX ?sht? zbatim i UNIX nga Hewlett Packard q? p?rmban BSD dhe System V Unix. HP-UX ?sht? nd?rtuar q? t? punon me makinat PA-RISC dhe 68xx t? HP. .

HTML / Shqip: HTML // HTML q?ndron p?r HyperText Markup Language. Kjo ?sht? nj? gjuh? e cila shfryt?zohet p?r krijim e faqeve t? parapara p?r rrjet? / internet. .

HTTP / Shqip: HTTP // HTTP (HyperText Transfer Protocol) - Protokol q? p?rdoret p?r transferin e skedar?ve t? quajtur hypertext (tekst, grafik?, fotografi, audio, video etj) n?p?r internet. HTTP lidhja realizohet n? mes t? klientit n? nj? an? (psh.... .

hyperlink / Shqip: hiperlidhje // Hiperlidhja paraqet nj? element t? nj? web-faqeje. Hiperlidhja realizon lidhjen me nj? dokument t? jasht?m apo me ndonj? element / pjes? mbrenda po t? njejt?s faqe ku gjendet hiperlidhja. Hiperlidhjet kryesisht shfaqen si tekst i n?nvizuar me ngjyr? t?..._____________________________
I

IAX / Shqip: IAX // IAX ?sht? protokol i p?rdorur nga Asterisk-i, open-source PBX serveri nga Digium. Ky protokol mund?son VoIP lidhjet mes Asterisk server?ve ose server?ve dhe klient?ve q? p?rdorin IAX protokolin. IAX verzioni 2 (IAX2) ka z?vend?suar verzionin origjina... .

IEEE / Shqip: IEEE // Institute of Electrical and Electronics Engineers - Organizat? q? p?rfshin? inxhinier?, shkenctar?, studenta te fushave t? elektronik?s dhe t? gjitha fushave t? lidhura me elektronik?. Kjo organizat? u themelua n? vitin 1963,... .

IETF / Shqip: IETF // IETF ?sht? shkurtesa p?r Internet Engineering Task Force. Kjo ?sht? nj? bashk?si nd?rkomb?tare e hapur e p?rb?r nga dizajner?t e rrjetave, operator?t, shit?sit dhe hulumtuesit t? cil?t meren me zhvillimin e arkitektur?s s? internetit.... .

interrupt / Shqip: interrupt // N? inxhinierin? kompjuterike, interrupt (nd?rhyrja, nd?rprerja, ndalja e p?rkohshme), ?sht? proces kur CPU e ndalon pun?n q? ?sht? duke b?r?, pasi q? ka pranuar sinjal nga ndonj? pjes? tjeter harduerike p?r p?rkujdesje.... .

Inxhinieri Programesh.

IP / Shqip: IP // Shkurtesa p?r Internet Protocol. IP cakton formatin e paketave ose datagrameve dhe skem?n e adresimit. IP bashkohet me TCP p?r t? krijuar lidhje virtuele mes burimit dhe destinacionit. Ekzistojn? dy verzione t? IP,... .

IR / Shqip: IR // Akronim p?r Infra Red (sq. Infra Kuq). IR ?sht? val? elektromagnetike me gjat?si valore rreth 1 ?m (mikromet?r). Quhen infra kuq p?r shkak se shtrihen n? mes t? spektrit te duksh?m t? drit?s (kuq) dhe radio val?ve,... .

IRC / Shqip: IRC // IRC, apo Internet Relay Chat, ?sht? servis i cili i lejon njer?zit n? mbar? bot?n e internetit t? lidhen dhe t? bisedojn? e diskutojn? tema t? ndryshme p?rmes IRC kanalave. Protokoli i IRC ?sht? RFC 1459,... .

IrDA / Shqip: IrDA // Infrared Data Association ose IrDA ?sht? organizat? vullnetare e prodhuesve t? ndrysh?m q? p?rkujdesen q? prodhimet infrakuqe n? kompjutera, PDA, printera, kamera e t? tjera bashk?punojn? mes vete. Kjo shkurtes? gjithashtu p?rdoret p?r t? em?rtuar pr... .

silent cheers .
Mbrapsht nė krye Shko poshtė
Shiko profilin e anėtarit http://bujar-mehmeti.forumotion.com
 
Pjesa II e Fjalorit Informatik
Mbrapsht nė krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
bujar-mehmeti :: Per rreth Kompjuterit :: E-books & Tutoriale-
Kėrce tek: