Forumi im
 
ForumPortalRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Lidhja e Prizerenit Pjesa II

Shko poshtė 
AutoriMesazh
Admin
Admin


Number of posts : 456
Registration date : 15/03/2008

MesazhTitulli: Lidhja e Prizerenit Pjesa II   Sat Apr 05, 2008 4:42 am

Megjith?k?t? delegacioni kishte iluzionin se argumentet e tij t? drejta, t? mb?shtetura me q?ndres?n e organizuar t? popullit shqiptar, do t? ndikonin p?r nj? ndryshim n? q?ndrimin e Franc?s, e cila, ndon?se ishte p?rkrah?se e pretendimeve greke ashtu si dhe Fuqit? e tjera, nuk ishte e interesuar p?r prishjen e statuskuos? n? Ballkan.

N? takimin q? pat?n me ministrin e Jasht?m Francez, Vadingtonin, p?rfaq?suesit e Lidhjes Shqiptare i deklaruan atij se protokollet e Kongresit t? Berlinit lidhur me kufirin jugor kishin sjell? shqet?sime n? t? gjith? Shqip?rin?, dhe, pasi kund?rshtuan bindjen e Vadingtonit se cedimet n? favor t? mbret?ris? greke nuk do t? shkaktonin kund?rshtim nga ana e popullsis?, ata shpreh?n vedosm?rin? e popullit shqiptar p?r t'i dal? zot vendit t? tyre ?n? rast se nuk do t? merreshin parasysh protestat dhe nuk do t? njiheshin t? drejtat e tij".13

P?rgjigjja zyrtare q? Vadingtoni i dha delegacionit tregonte se kabineti francez njihte Port?n e Lart? si t? vetmin autoritet me t? cil?n mund t? bisedohej p?r k?t? problem dhe, e p?rcolli at? te Konferenca e Stambollit me ?premtimin" se ?do t'i jepte udh?zime ambasadorit t? tij n? Stamboll q? t? mos u b?hej ndonj? padrejt?si t? dyja pal?ve".14

Shprehje akoma m? e hapur e k?tij q?ndrimi ishte paraqitja e shtremb?ruar e problemit shqiptar n? gazet?n zyrtare ?Republica Franceze" e cila e konsideronte komb?sin? shqiptare ?vet?m nj? end?rr t? disa kok?krisurve".15

Duke iu p?rgjigjur k?saj gazete dhe indirekt edhe qarqeve qeveritare franceze n? artikullin e botuar n? ?Monit?r Universel", n? maj 1879, Abdyl Frash?ri shkruante: ?Franca qan gjithmon? humbjen e krahinave t? saj. Banor?t e Alsas? dhe Loren?s r?nkojn? kur kujtojn? privimin e komb?sis? s? tyre. P?rse nj? gazet? franceze i gjen qesharak? shqiptar?t, t? cil?t p?rpiqen t? evitojn? rrezikun e nj? fatkeq?sie t? till?"?16

N? maj t? 1879-?s, delegacioni shqiptar vizitoi kryeqytetin e Anglis?, Gjermanis? dhe t? Austro-Hungaris?. K?to fuqi, ishin mbrojt?se m? t? vendosura t? parimit t? ruajtjes s? Perandoris? Osmane, parim q? u sh?rbente atyre p?r t? ndaluar dep?rtimin e m?tejsh?m t? Rusis? dhe influenc?s s? saj n? Ballkan dhe p?r t? vazhduar vet? grabitjen e Turqis?. Rrjedhimisht ato ishin kund?r ?do l?vizjeje ?lirimtare q? mund ta prishte statuskuon? e me t? edhe Perandorin?. Si pasoj? edhe q?ndrimi i tyre ndaj p?rfaq?suesve t? Lidhjes Shqiptare ishte pothuajse i nj?jt? dhe negativ. Kabineti anglez, i interesuar p?r t? evituar ?trazimet e kom-plikimet" e paparashikuara dhe t? pad?shirueshme p?r t? n? Ballkan, si dhe p?r t? qen? ?korrekt" me zotimet e fshehta q? kishte marr? ndaj Port?s n? ?astin e marrjes s? ishullit t? Qipros, ishte b?r?, sipas shprehjes s? nj? gazete t? koh?s ?garancia m? e sigurt?"17 p?r Turqin?.

I trembur nga nj? kryengritje shqiptare, kabineti anglez mendonte se mbret?ris? greke i duheshin dh?n? ato territore q? mund ta forconin at?, por jo ato q? ajo nuk mund t'i n?nshtronte e t'i sundonte n? rrug? paq?sore. Prandaj ai p?rdori t?r? ndikimin e vet q? mbret?ria greke t? hiqte dor? nga pretendimet mbi Janin?n dhe mbi territoret e Shqip?ris? Jugore, t? cilat ajo nuk mund t'i merrte dot pa luft?. Nga ana tjet?r Anglia nuk ishte e interesuar aspak q? t? p?rkrahte qoft? edhe moralisht ??shtjen shqiptare. Ishin k?to arsyet q? n?n mask?n e ruajtjes s? statu-kuos?, ?t? paqes dhe t? drejt?sis?", nuk u prit zyrtarisht dele gacioni shqiptar. Lord Salisb?ri m? n? fund ?denjoi" ta priste delegacionin shqiptar, jo n? Forejn Ofis, por n? sht?pin? e tij. Pasi p?rfaq?suesit shqiptar? i parashtruan d?shirat e kombit t? tyre dhe i dorzuan memorandumin, ai u mundua ?t'i qet?sonte" ata duke u deklaruar se p?r k?t? ??shtje do t'i jepte udh?zime ambasadorit t? tij n? Stamboll, dhe se shpresonte se nuk do t'i jepej (Greqis?) ndonj? gj? nga Epiri.18 Pra Anglia i p?rcolli emisar?t shqiptar? pa marr? p?rsip?r asnj? angazhim n? p?rkrahje t? t? drejtave t? popullit shqiptar.

Akoma m? i keq qe q?ndrimi q? mbajt?n ndaj delegacionit Gjermania dhe Austro-Hungaria, t? cilat nuk denjuan as ta prisnin fare at?.

Kabineti i Berlinit, vazhdonte t? ishte p?r ?inkurajimin e perspektivave" t? zmadhimit t? mbret?ris? helene edhe n? kurriz t? tokave shqiptare, p?r ta p?rdorur at? si kund?rpesh? ndaj pan-sllavizmit, k?tij rreziku serioz" p?r Evrop?n Lindore. Me k?t? shpjegohet edhe fakti q? qarqet qeveritare gjermane nuk pranuan t? zhvillonin kurrfar? bisedimesh me p?rfaq?suesit nga Shqip?ria, e cila sipas Bismarkut nuk ishte ve?se nj? ?shprehje gjeografike". Si? shprehej sekretari i shtetit Bulov, ndaj delegacionit shqiptar do t? mbahej nj? q?ndrim mjaft mosp?rfill?s.

Kabineti i justifikoi q?ndrimin e vet duke deklaruar se ?nuk ishte i interesuar drejtp?rdrejt? n? pun?t q? i p?rkisnin Lindjes" (gj? q? nuk ishte aspak e v?rtet?) dhe se meq? ?nuk kishte pra-nuar gjer tashti asnj? p?rfaq?sues q? kishte ardhur nga (vendet) e Lindjes",19 nuk mund t? priste as delegacionin shqiptar. P?rsa i p?rket memorandumit q? iu dor?zua, Bulovi nuk ngurroi ta cil?soj? me ciniz?m si ?aspak interesant" dhe se ?n? ?do radh?" t? k?tij ai shihte ?vul?n e nj? ekzagjerimi tendencioz".20

I njejti q?ndrim iu rezervua delegacionit edhe n? kryeqytetin e Perandoris? Habsburge n? Vjen?. Austro-Hungaria, e interesuar jo vet?m p?r ruajtjen statuskuos? por nj?koh?sisht edhe si nj? fuqi me synime t? drejtp?rdrejta n? Ballkan, aspironte t? shtrihej n? pjes?n Per?ndimore t? tij, duke p?rfshir? edhe tokat shqiptare deri n? Vlor?. Si rrjedhim ajo e orientonte politik?n e vet kund?r l?vizjes shqiptare.

N? k?to kushte kancelari i Rajhut dhe Kont Andrashi, ashtu sikurse kabineti i Berlinit, nuk i prit?n p?rfaq?suesit e Lidhjes Shqiptare n?n pretekstin se nuk ishin pranuar as p?rfaq?suesit e Rumelis? Lindore.21

Ky q?ndrim i kabineteve t? Berlinit dhe t? Vjen?s ndaj emisar?ve shqiptar?, q? nuk ndryshonte n? thelb nga ai i kabineteve t? tjera d?shmonte se qarqet zyrtare t? Fuqive t? M?dha vazhdonte me konsekuenc? politik?n e mosnjohjes s? popullit shqiptar si komb m? vehte,duke i konsideruar thjesht si shtetas t? Perandoris? Osmane.

Lidhja Shqiptare nuk u t?rhoq p?rball? k?tij q?ndrimi armiq?sor e mosp?rfill?s t? Fuqive t? M?dha ndaj interesave t? popullt shqiptar.Ajo iu p?rgjegj k?saj mosp?rfilljeje duke luftuar me arm? n? dor? p?r t? mbrojtur t? drejtat e kombit shqiptar.
----------------
1 Hans-Hof-und Staatsarchiv, Politisches Archiv (m? tej do t? citohet HHStA PA) Raport i ministrit austro-hun^arez n? Athin? d?rguar Minis-tris? s? Pun?ve t? Jashtme n? Vjen?, m? 26 !:orrik 1878.
2 Archives du Ministere des affaires Etrang?res, Correspondence polir tique et consulaire (m? tej do t? citohet AMAE) Raporti i konsullit fran-cez n? Selanik d?rguar m? 12 shkurt 1879 ministrit t? Pun?ve t? Jashtme Vadingtonit n? Paris.
3 Lidhja Shqiptare e Prizrenit n? dokumentet osmane 1878?1881. P?r-gatitur nga Kristaq Prifti. Tiran? 1978, dok. 12 fq. 31.
4 AMAE, Raport i z/konsullit t? Franc?s n? Janin?, d?rguar ministrit t? Pun?ve t? Jashtme, Vadingtonit n? Paris m? 26 mars 1879.
5 HHStA, PA, Raport i konsullit austro-hungarez n? Janin? d?rguar baronit von S c h w e g e 1, m? 30 mars 1879.
6 Lidhja Shqiptare e Prizrenit..., dok. 13, fq. 32, dok. 23, fq. 42.
7 Pa aty, dok. 15, fq. 33.
8 Akte t? Rilindjes Komb?tare Shqiptare (1878?1912) P?rgatitur nea Stefanaq Pollo dhe Selami Pulaha, Tiran? 1978, fq. 86.
9 Basvelaket Arsivi. Jildiz esas evraki kisin nr. 14, evrak no-88/7 zarf nr. 88, karton nr. 12 (m? tej do t? citohet BVA).
10 Po aty.
12 PAV?%' T^t?r e Vadingtonit, kr-'eminist?r dhe minist?r i Pit n?ve t? Shtm^tfFranc?s, d?rfuar Tiso, ministrit t? Franc?s ne Athme
m? ^ffldlfaShqivtare e Prizrenit..., dok. 17, fq. 35.
14 BVA dok. i cituar.
15 Arkivi Qendror Historik i RPSSH, Fondi i D e R a d ? s. Dosja 54/1 dok. 267?268.
16 Shih ? A. B u d a, Shqiptar?t p?rball? kriz?s lindore, n? rev. ?Studime Historike", 1978, nr. 1.
17 AMAE, Raport i t? ngarkuarit t? p?rkohsh?m te Franc?s n? Athin?, d?rguar ministrit t? Pun?vs t? Jashtme Vadingtomt, m? 25 qer-shor 1879.
18 BVA. Dok. i cituar.
19 Po aiy.
20 Politisches Archiv des Auswartingen Amtes. Njoftlm i sekretarit t? shtetit Bulov, drejtuar madh?ris? s? tij Perandorit dhe mbretit, Berlin, 23 maj 1879.
31 BVA, Dok. i ci .uar.
Mbrapsht nė krye Shko poshtė
Shiko profilin e anėtarit http://bujar-mehmeti.forumotion.com
 
Lidhja e Prizerenit Pjesa II
Mbrapsht nė krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
bujar-mehmeti :: Your first category :: Shkencat Shoqrore :: Histori-
Kėrce tek: